NIEUWS

Waadhoeke Fietstocht

Dit jaar maken we een bijzondere oversteek. De deelnemers van de 27 en 47 km routes steken het water over bij fietspont Keimpetille. Om hele erge drukte te voorkomen hebben we de 47 km opgesplitst en fietst de ene groep de route ‘om de zuid’ en de andere groep ‘om de noord’. Zo maken we optimaal gebruik van de fietspont.
Daarnaast komt ook het pontje van Harlingen extra assisteren voor meer capaciteit.

Mooie samenwerking tussen Fietspont Keimpetille en Zonnepont Jonge Seun Harlingen ūüí™ūüŹĽ


Vector of Memory’ plaquette met QR-code bij ponthuis aangebracht

  Zie ook bij LINKS


Opening Gryt van Duinenpaad

Vorig jaar werd de “Stichting Keimpetille, it pontsje werom” verrast met een legaat van haar oud-voorzitter Gryt van Duinen, die in april 2023 overleed. Door dit legaat werd het mogelijk het toegangspad naar de pont te vernieuwen. Als blijvende herinnering is dit pad naar haar vernoemd.
In aanwezigheid van diverse genodigden, zoals oud-bestuursleden, schippers, cateraars en andere belangstellenden werd zaterdag 20 april bij de start van het vaarseizoen de naam van het toegangspad onthuld: ‚ÄúGryt van Duinenpaad‚ÄĚ.

In 2006¬† is n.a.v. een toevallige ontmoeting tussen Foppe de Lang, Sible Jorna en Tamme Velstra aan het Van Harinxmakanaal het idee geopperd om de oude pont-verbinding tussen de beide oevers weer tot stand te brengen en werd de stichting ‚ÄúKeimpetille, it pontsje werom‚ÄĚ opgericht, aanvankelijk met Foppe de Lang als voorzitter, later opgevolgd door Gryt van Duinen.Het uitgebreide netwerk van Gryt bleek nuttig te zijn om alle verwikkelingen rond de realisatie van de pont en bijbehorende infrastructuur op te lossen.
De familie van Duinen stelde de grond voor ponthuis en terras beschikbaar.

Op het terras hangt nog steeds de sfeer van Gryt van Duinen, o.a. door de door haar bedachte spreuk op het schippersonderkomen: ‚ÄúAlle wille op Keimpetille‚ÄĚ.

De onthulling van het naambordje werd gedaan door Piet van Duinen en dochter Jellie.
{zie hieronder voor foto’s en video]

 


 

Onthulling Gryt van Duinenpaad op 20 april – 14:00 u.

(artikel FC 14-4-2024)

Pont is van belang! (artikel LC 28-2-2024)

LC28feb2024-images-1-merged

 

Weer meer passagiers in 2023 !

In het seizoen van 2022 werden er 12.698 overzettingen geteld. Dit afgelopen seizoen werden 13.418 passagiers overgezet. Hieronder een overzicht vanaf het begin van de pont tot nu toe:
 
 

RABObank Clubsupport

UITSLAG BEKEND!

De Stichting ‚ÄėKeimpetille, it pontsje werom‚Äô mocht dit jaar¬†‚ā¨ 1546,18¬† ¬†bijschrijven!
Van de ruim 4000 uitgebrachte stemmen waren er 200 voor de pont en daarmee eindigde de pont op de 5e. plaats (van de 292 deelnemende clubs). 

Weer een mooi bedrag! Zijn we erg blij meer! Alle stemmers hartelijk bedankt!

 

foto: een trotse penningmeester ontvangt de cheque van Rabo medewerkster Nynke

 

 

Ook dit jaar organiseert de Rabobank (NWF) weer de Rabo Clubsupport. Verenigingen en stichtingen uit de regio kunnen hiermee hun clubkas spekken en onze stichting Fietspont Keimpetille doet natuurlijk ook hieraan mee. Als iedereen meedoet, kunnen we hier zo de clubkas aardig spekken!
Als u lid bent van de Rabobank kunt u met uw stemcode stemmen van 4 t/m 26 september 2023 door in te loggen op de website www.rabo-clubsupport.nl of via de Rabo App.
Zegt het voort!!


Legaat Gryt van Duinen, ook voor pontje
(nieuwsitem Omrop Frysl√Ęn van 10-7)

Klik hier voor een reportage van Omrop Frysl√Ęn over legaat van onze oud-voorzitter Gryt van Duinen voor o.a. de Stichting Keimpetille, it pontsje werom.

Uitbreiding terras

Tijdens het afgelopen winterseizoen hebben de vrijwilligers niet stilgezeten.
Het terras is flink uitgebreid en biedt nu niet alleen meer ruimte voor komende en gaande passagiers en fietsen, maar ook om even te verpozen al of niet met een consumptie. Hieronder een kleine impressie van de werkzaamheden.

Rabobank ClubSupport

UITSLAG BEKEND!

De Stichting ‚ÄėKeimpetille, it pontsje werom‚Äô mocht dit jaar¬†‚ā¨ 2319,99¬† ¬†bijschrijven!
Alle stemmers hartelijk bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: de trotse bestuursleden: Klara Berkenpas en Hans Vermeulen met de cheque

Record aantal overzettingen in 2022

Mochten in 2021 een aantal van 12.472 overzettingen noteren, dit jaar eindigde de teller iets hoger, nl. 12.698 ! Een nieuw record dus!

10.000ste overzet fietspont Keimpetille 2022


[foto: Joachim de Ruijter]

Vrijdagmiddag 26 augustus  hebben onze dienstdoende schippers, Rob Joling en Hans Vermeulen, de tienduizendste klant van dit seizoen over kunnen zetten. Mevrouw Dineke Caspar uit Dokkum kwam samen met Dirk Hiemstra uit Wommels aan bij de steiger aan de zuidkant van het Van Harinxmakanaal. Nadat de pont onder applaus van de aanwezigen afmeerde bij het ponthuis verraste onze voorzitter, Auke Talsma, mevrouw Dineke Caspar (zij kreeg het 10.000ste kaartje) met een prachtige bos bloemen.

Dit jaar zijn we wat aarzelend begonnen, april was duidelijk minder dan vorig jaar, mei ging prima, maar juni en juli bleven ook flink achter. Door de topdrukte in augustus (al ca: 3300) hebben we nu dus al meer overzetten uitgevoerd dan in 2021 en halen we mogelijk toch ook dit jaar weer ruim 12000 overzettingen.

Na de voorgaande ‚ÄúCoronajaren‚ÄĚ zien we nu enige verschuiving in het publiek. In de voorgaande jaren waren het hoofdzakelijk mensen uit de omgeving en uit Nederland die gebruik maakten van de pont, maar dit jaar zien we ook weer meer buitenlandse toeristen. Veel fietsers die de oversteek maken zijn bezig met een meerdaagse fiets Elfstedentocht. Soms zijn ze verbaasd dat het fietspad plotseling stopt bij de steiger aan het Van Harinxmakanaal. Als de pont dan arriveert bij de steiger levert dit veel gespreksstof en waardering op.

Met een enthousiaste club van vrijwillige schippers en cateraars leveren we op deze manier een prachtige bijdrage aan de recreatie in onze regio.


Rabobank ClubSupport

Ook dit jaar organiseert de Rabobank (NWF) weer de Rabo Clubsupport. Verenigingen en stichtingen uit de regio kunnen hiermee hun clubkas spekken en onze stichting Fietspont Keimpetille doet natuurlijk ook hieraan mee. Als iedereen meedoet, kunnen we hier zo de clubkas aardig spekken!
Als u lid bent van de Rabobank kunt u met uw stemcode stemmen van 5 t/m 27 september 2022 door in te loggen op de website www.rabo-clubsupport.nl of via de Rabo App.
Zegt het voort!!


Leuke reportage van (de nieuwe) omroep Zilt (‚Äústarring‚ÄĚ Tseard Visser

NIEUW!

Het ‚Äėoude‚Äô boekje over de pont is opnieuw uitgegeven. Dit keer geheel in het Nederlands en geactualiseerd en uitgebreid met verhalen, geschiedenis, omgeving, etc. en rijk ge√Įllustreerd in 70 pagina‚Äôs. Te koop op de pont en bij het ponthuis voor slechts ‚ā¨ 5,-


Recordaantal passagiers in 2021!

Zondag 3 oktober was de laatste dag dat de pont fietsers en wandelaars overzette. Schommelden de gemiddelde aantallen passagiers in de laatste jaren tussen 9000 en 10.000, dit seizoen eindigde de teller om precies te zijn op 12.427.

Vooral het mooie nazomerweer en de vele toeristen die het Noorden opzochten, zorgden voor veel drukte op de pont. In de maand september werd de openingstijd verruimd door naast de weekenden, ook op werkdagen met dubbele diensten te draaien. Daar is duidelijk door de passagiers gebruik van gemaakt.

In juni kon door de versoepeling van de corona-maatregelen het terras weer opengesteld worden. Velen wisten het terras te vinden voor koffie, thee, frisdank of een ijsje. Ondanks, of misschien wel dankzij de coronapandemie kunnen zowel het bestuur en de vele vrijwilligers terugzien op een succesvol seizoen 2021.


Nieuwe waterwerken
Er is bepaald niet stilgezeten in dit voorjaar. Een aantal vrijwilligers is in het natte en stormachtige weer flink aan de gang geweest.

Zo is er een ingrijpende (waterbouwkundige) aanpassing geweest aan de beide kades; de ‚Äėlelijke‚Äô autobanden zijn verwijderd en er zijn zware balken naast de meerpalen aangebracht.
Op deze constructie zijn over de gehele lengte zgn. Omega wing-fenders van rubber aangebracht die het aanmeren van de gemakkelijker en soepeler moet maken. De bestaande meerpalen zijn weer glad gemaakt en voorzien van een groef om te voorkomen dat de landvasten eraf schuiven bij grote golven.

Verder is de onderkant van de pont aangepakt door het afstralen van de oude anti-fouling en zijn er nieuwe lagen primer en (niet-koperhoudende) anti-fouling opgebracht. Aan iedere zijkant van de pont zijn 2 D-fenders aangebracht die i.p.v. de

stootwillen ook het aanmeren moeten versoepelen. Het bleek noodzakelijk te zijn om de oude anodes onder de pont ook te vervangen.

Het gebruikelijke technische onderhoud (motoren/accu’s etc.) is op de werf uitgevoerd.

Het hele ponthuis en de plankieren zijn natuurlijk grondig schoongemaakt en klaar voor het nieuwe seizoen.

Wat ons betreft kan er gevaren worden!